Op 1 augustus 2018 is thecontentmap.nl verbonden aan de Europese portal Agorateka, waar consumenten kunnen zoeken naar legale aanbieders van film en tv, muziek, games en ebooks. Agorateka is een initiatief van EUIPO, de Intellectual Property Office van de Europese Unie.

Grootste aanbod van films en series, veilig en snel

Campagne met onder meer Rutger Hauer, Barry Atsma, Monic Hendrickx

Het platform FILM.NL is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. FILM.NL is een gratis app die gebruikers veilig en snel naar alle beschikbare content in Nederland op het gebied van films en series gidst. De tool wordt gelanceerd met een grote campagne met Rutger Hauer, Barry Atsma, Monic Hendrickx, Robert de Hoog, Katja Schuurman, Sigrid ten Napel, Maryam Hassouni en Martijn Lakemeijer.

FILM.NL is een zoekmachine die de consument naar alle legaal aanbod van series en films gidst. Het is een service die de mensen helpt in de zoektocht naar content op het gebied van series en films. Het platform is een sectorbreed initiatief en heeft geen commercieel oogmerk. FILM.NL is gratis, heeft een gidsfunctie, er wordt niet op geadverteerd en men kan er geen films en series streamen of downloaden.

In de campagne van fotograaf Pieter Henket, woonachtig in New York, met de titel ‘Kijk Niet Zo Moeilijk’ wordt een serieus appèl gedaan op de film- en serieliefhebber, maar tegelijkertijd geeft de campagne een vette knipoog. Aan de kick-off campagne werken alle namen belangeloos mee omdat ze vierkant achter het initiatief staan.
FILM.NL is een uniek samenwerkingsproject van bedrijven en instellingen uit de Nederlandse entertainmentsector. Filmproducenten, distributeurs, omroepen, online aanbieders en andere belanghebbenden zijn samengekomen om FILM.NL mogelijk te maken. Het aantal films en series wordt voortdurend uitgebreid. Dat geldt ook voor het aantal aanbieders.
De activiteiten van Stichting Film.nl zijn mogelijk gemaakt door Nederlands Filmfonds, Abraham Tuschinski Fonds, Filmdistributeurs Nederland (FDN), Filmproducenten Nederland (FPN), verschillende internetaanbieders, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Veiligheid en Justitie en Ministerie van Economische Zaken.

MediaMasters is het interactieve mediawijsheidspel voor groep 7 en 8 en heeft tot doel alle leerlingen een basisniveau mediawijsheid mee te geven. Jaarlijks spelen tienduizenden kinderen in de klas MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid eind november. Dit jaar zijn in MediaMasters ook spelopdrachten over auteursrecht opgenomen.

Het thema van de Week van de MediaWijsheid is dit jaar ‘respect’, een goede aanleiding om kinderen ook te laten nadenken over de waarde van creatieve prestaties en het belang van de makers daarbij. De Federatie Auteursrechtbelangen is een van de partners van MediaMasters en heeft input geleverd voor de spelopdrachten over auteursrecht, als onderdeel van het promotieplan rondom thecontentmap.nl.

De game bestaat uit vijf speldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Dit jaar bezoekt een klas het kasteel van de familie Di Mediacia, eeuwenlang voorlopers in het gebruik van media en lid van de Orde van Respect. Zij worden rondgeleid door gids Janine, een rol van Gouden Kalf-winnares Loes Schnepper. Al snel gebeuren er onverklaarbare dingen. Kunnen de leerlingen de hoofdpersonen helpen om veilig uit het kasteel te ontsnappen?

Vervolgens gaan leerlingen aan de slag met mediawijze opdrachten over auteursrecht, maar ook online privacy, cyberpesten, betrouwbaarheid van bronnen en het zelf creëren van content. MediaMasters biedt basisscholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Leerlingen moeten tijdens het spel overleggen, samenwerken, media maken en interpreteren. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

De Week van de MediaWijsheid vindt dit jaar plaats van 20 t/m 27 november.

In het filmpje ‘Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurt tegen illegaal downloaden’ vertelt Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN, over wat BREIN is en hoe BREIN aanbieders stopt om illegale content beschikbaar te stellen.

Ook legt Tim uit dat BREIN consumenten wil voorlichten en waarschuwen tegen het gebruik van illegaal materiaal, en geeft ze het advies om gebruik te maken van legaal aanbod, dat te vinden is op thecontentmap.nl. Op die manier krijgen de makers van films, muziek, boeken, games en andere waardevolle content betaald voor hun creatieve werk. Dat is voor hen een voorwaarde om mooie nieuwe dingen te kunnen blijven maken.

Het filmpje is op 26 juli 2015 uitgezonden in het informatieve tv-programma “Ik Zou Wel Eens Willen Weten…” op RTL4.

Minister Bussemaker van OCW heeft op 16 januari 2014 tijdens Eurosonic Noorderslag het nieuwe initiatief thecontentmap.nl gelanceerd. Thecontentmap.nl helpt consumenten om legale content op het internet te vinden, zoals ebooks, muziekalbums en TV-uitzendingen.

Minister Bussemaker ziet in dit initiatief een goede kans om de verdienmogelijkheden van de creatieve sector de komende jaren te vergroten. De minister heeft daarbij aangegeven dat zij het belangrijk vindt dat consumenten kunnen genieten van legale, makkelijk vindbare, betaalbare en kwalitatief goede content. De minister: “Die content is niet zomaar vanuit het niets op het net verschenen. Daar hebben makers en producenten veel tijd, energie en geld ingestoken. Als we willen dat ze blijven doen, moeten we ervoor betalen. Eerlijk is eerlijk.”

Thecontentmap.nl biedt de consumenten een goed overzicht heeft van het digitale aanbod waarmee makers van muziek, film, e-books en beeldende kunst een eerlijke beloning kunnen krijgen. Minister Bussemaker heeft aangekondigd dat zij de campagne om thecontentmap.nl onder de aandacht te brengen van jongeren, het onderwijs en opvoeders financieel en materieel zal ondersteunen.

thecontentmap.nl is mogelijk gemaakt door de Federatie Auteursrechtbelangen. De creatieve sector die in de Federatie vertegenwoordigd is, laat hiermee zien waar eerlijk tot stand gekomen aanbod te vinden is op het internet. Eerlijk wil zeggen door de makers of producenten zelf aangeboden of door anderen met hun toestemming.

Pim van Klink, voorzitter van de Federatie zegt daarover: “Het kan soms moeilijk zijn om legale en illegale sites van elkaar te onderscheiden. Daarom hebben we op een centraal punt een groot en veelzijdig op Nederlandse consumenten gericht aanbod van diensten bijeengebracht bij wie je er zeker van kunt zijn dat je er een eerlijk, veilig en betrouwbaar product aantreft. We hebben daarbij samengewerkt met onze Engelse collega’s die vorig jaar met de thecontentmap.com zijn begonnen.”

thecontentmap.nl biedt een uitgebreide lijst met legale websites en diensten voor on line beschikbare muziek, film en tv, sport, ebooks, games, foto’s, illustraties, animaties en beeldende kunst waar je met een muisklik naartoe kunt gaan. Thecontentmap.nl is tegelijkertijd een podium voor kleine aanbieders van cultuurproducten die met toestemming van de makers en producenten on line beschikbaar zijn voor het publiek.